|
Hvorfor er en cigar dyrere end en cigaret? |
Fra det tidspunkt et tobaksfrø bliver plantet og til den til vi kan nyde cigarens røg, går der ofte år. Cigarens tilblivelse starter ved plantningen af et tobaksfrø som nøje bliver passet i drivhus i 45 dage. Herefter plantes de nu små tobaksplanter ud på markerne. 45 dage senere kan de første tobaksblade plukkes – i hånden naturligvis. Det er ikke ligegyldigt fra hvor på planten et tobaksblad bliver plukket. Blade som sidder længst nede på planten har en mildere smag end de blade der sidder længere oppe på planten. Cigarproducenter opererer med tre forskellige kategorier her. En tobaksplante kan løbende plukkes, men selv efter 5-6 plukninger så producerer en plante kun mellem 16 til 18 blade der kan leve op til kravene for en førsteklasses cigar.
De håndplukkede blade bliver sorteret i bundter efter art og størrelse og hænges derefter til tørre i lader i en 3-8 ugers tid. Efter tørring vurderes og sorteres de nu gyldenbrune blade igen. Denne løbende vurdering og bedømmelse af tobaksbladene ske igen og igen i cigarfremstillingsprocessen. Nu begynder selve processen der forandrer plantematerialet til rygeoplevelser. Bundter på tyve blade anbringes oven på hinanden i store bunker på mellem én og to meters højde. Vægten af disse bunker kan løber helt op i adskillige tons! I disse bunker – såkaldte ”burros” pakkes bladene så tæt at al luft lukkes ude og der skabes et perfekt miljø for fermentering, hvorved bladene kan ”svede” fugtindholdet ud. Presset fra de mange blade får temperaturen inderst/nederst i bunken til at stige. Herved frigives fugt, plantesaft, nikotin og ammoniak som blandes i hele bunken. For at holde en konstant fermentering, vendes bunken jævnligt – helt op til ti gange i løbet af en periode på 1-6 måneder. Det kan nu være mellem 6 og 11 måneder siden at det spæde tobaksfrø blev plantet. Efter endt fermentering bliver tobaksbladene selvfølgelig igen sorteret og vurderet, hvorefter de sendes til en lade for at modne i en periode på mellem 1 og tre år, enkelte blade længere!
Når tobaksbladene igen bliver hentet i laden efter modning, er de naturligvis så skrøbelige som gammelt avispapir. For at muliggøre arbejde med tobakken igen, er det derfor nødvendigt at fugte bladene igen med forstøvet vand. Dette er en vanskelig proces som kræver viden om den præcise mængde fugt som bladene kræver.
Nu kan bladstilken på tobakken fjernes og undertiden bliver bladene delt i to og adskilt i højre- og venstre-dele for at sikre det helt rigtige mønstre på den færdige cigar. Endnu en gang sorteres tobakken, nu især med henblik på om bladene skal bruges som indlæg, omblad eller dæksblad.
Endelig, efter bladsorteringen er tilendebragt, kan den erfarne cigarruller går i gang. Først 8 år efter starten som cigarruller-lærling, mestre de bedste cigarrullere kunsten at færdiggøre det lille tobaksfrøs forvandling til det herlige produkt: en cigar! |
|
|
|